Rond 2009 besloot ik me aan het hobbybrouwen te wagen. De eerste maal was best een uitdaging, maar de voldoening je eigen bier te drinken was enorm. Het brouwvirus liet me me niet meer los.

IMG_20150104_092951

Gestaag werd er meer en meer geinvesteerd in hobbybrouwmateriaal: een Speidel Braumeister, een  Blichmann vergistingstank, een degelijke walsmolen, etc… Dit maakte het proces veel controleerbaarder. Heel veel info en kennis vergaarde ik van fora http://vlaamshobbybrouwforum.be/ en http://www.hobbybrouwen.nl/. Naast een bron van info ook een groep leuke mensen met dezelfde passie.

sp

In 2013 deed ik mee aan het ONK: het open nederlandse kampioenschap. De grootste hobbybrouwwedstrijd van de lage landen. Hier haalde ik in klasse B (donkergekleurde bieren met weinig alcohol) een mooie 2e plaats uit 62 inzendingen met een American Amber-Red. Een toffe bevestiging.

IMG_20160110_155904-2

Buurman Erik is co-founder van Haspenwood: een bedrijf dat gerooide Haspengouwse appelbomen een tweede leven wil geven, onder andere door deze te verwerken tot rooksnippers die bijvoorbeeld op de barbecue kunnen gebruikt worden. Tijdens een van de buren barbecues ontstond zo het idee om een bier te brouwen waarbij we de mout zouden roken met deze snippers.

snp

Zelf mout roken, en daar een gepast recept bij vinden was een uitdaging: bij de eerste poging was er haast geen rooksmaak te bekennen. Wat meer en langer roken dus, wat minder hop en een neutralere gist. Erik nam het roken voor zich, op zijn Weber barbecue werd ongeveer 3kg mout gerookt. Hier ging ik dan mee aan de slag. Resultaat 15 liter hobbyrookbier.

IMG_20150104_094707

Lente 2015: het eerste Leuven Innovation Beerfestival werd georganiseerd door Hof ten Dormaal. En er werd een bierwedstrijd voor amateurbrouwers georganiseerd. Inschrijven dus met het net gemaakte rookbier. Ons rookbier viel duidelijk in de smaak bij de jury, en zo wonnen we deze wedstrijd.

IMG_20160110_155418